Patrimoni arquitectònic

Patrimoni arquitectònic

  • Església Nova

    Es tracta d’un edifici notable i singular. No va arribar a acabar-se i s’identifica perfectament, donada l’època en què es va construir, amb els grans edificis destinats a funcions oficials.

    La planta i les façanes ens recorden les esglésies del Renaixement italià.

    L’orientació és de llevant -ponent, condicionada per la referència del gran Port del Alfacs. La paret de ponent és l’únic que no té obertures. Existeix una entrada secundària al sud.

    La planta, de creu cega és un quadrat perfecte, la cúpula central resta sense construir i a una doble altura. Les tribunes estan compostes de balcons que controlen el cercle central i els passadissos perimetrals conformen el quadrat general de planta i comuniquen les dependències situades als vèrtex.

    La planta de l’edifici manté els principis arquitectònics de l‘època i conserva el gust pel barroc de l’època anterior. Les columnes jòniques miquelangelesques.

    L’arquitectura és freda, correcta i discreta.

    No es té coneixement del projecte ni de l’arquitecte però es tenen notícies, no obstant, que Juan de Villanueva, mestre neoclàssic per excel·lència, va intervenir en la direcció de les obres del Canal de Navegació.

    L’edifici, abans aïllat i fora del poble, avui està dintre l’edificació urbana, vora la carretera, cara al mar i presideix l’avinguda lluminosa i ajardinada cap al passeig Marítim i les platges.

    A partir del 16  de juny de 1787 s’ordenà que s’apliqués la caixa de captures de presa de navili de guerra o cors, a la construcció de l’Església de la Nova Població de “San Carlos”, la qual cosa ens fa pensar juntament amb un model

    De làpida del qual tenim notícies, que l’estava construint l’Armada. Avui dia l’església nova és lloc idoni per al desenvolupament d’un seguit d’activitats culturals. 

    Els edicles-fonts de les Alamedes 

    A la zona de la porxada, per solucionar el punt d’inflexió tangencial entre el semicercle i la recta, es projecta una part cega, dissenyant-se un edifici-font” d’estil neoclàssic que amb l’alçada interromp, formant ròtula, el ritme dels arcs carpanells justament en el punt tangencial on entraven en conflicte

    L’edifici-font  està disseny a base d’unes pilastres ornamentals, amb un llenguatge encoixinat de juntes refoses i coronat per un frontó ornamental.

    L’estil, com la resta, és neoclàssic. Impera el primitivisme, és a dir, es torna als orígens de l’arquitectura grega. Fins al final del segle XVIII, ningú no havia arribat a grècia, ja que es trobava lluny i pertanyia a l’imperi dels otomans. A partir del seu redescobriment es publicà un manual, del qual totes les Corts Europees prengueren  model aplicant els conceptes i ordres neoclàssic. Però l’estil clàssic oficial, fred i cosmopolita fou poc imaginatiu.

    Els Porxes

    A la Plaça Carles III, trobem dues illes de diferent ús: l’actual casa de Laureano que, amb les seves columnes monumentals sembla un Palauet.

    Tots els porxos estaven apuntats però sense cobrir. És una visió que ens recorda l’actual Església Nova. Al fons es troba la Font de l’Edicle, al costat d’un habitatge que encara perdura avui dia. De l’illa d’habitatges, també podem treure conclusions: aquests estaven dissenyats en planta baixa i primer pis, com l’actual casa de l’Anyero, amb balcons i finestres emmarcades.

    Els porxes resten amb la coberta inclinada de teula i amb una cornisa correguda que anivellava tota l’alçada reguladora. De la coberta sortia una mansarda, que donava unitat al conjunt i les persianes a la valenciana. Les edificacions recorden la vida social al carrer, el redós dels porxos.

    La Glorieta

    La Glorieta presideix l’ extrem superior del eix mar – montanya de la ciutat. L’ edifici, extent e inacavat havia estat pensat pels urbanistas com un pavelló – mirador cap al mar i la ciutat. Aquesta perspectiva típica de l’ època, s’ ha perdut per la construcció del edifici del Grup Escolar Vell i està inclòs dintre del recinte.

 

Conta'ns la teva aventura Terres de l'Ebre Guanya un viatge amb #saboreaespaña Sant Carles de la Ràpita